50χρονια πριν : Το εντυπωσιακό έγχρωμο φιλμ για τη Θάσο του 1965!
 
thasos-65-2-300x201
 
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες στο έγχρωμο ξενόγλωσσο φιλμ που γυρίστηκε το 1965 για την προώθηση του τουρισμού στη Θάσο.
 
Στο φιλμ παρουσιάζεται το νησί στην παρθένα μορφή μου, πριν τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο μαγευτικούς επίγειους παραδείσους του Αιγαίου που “τελικά οι τουρίστες ανακάλυψαν”, όπως σημειώνει ο αφηγητής του φιλμ που βρέθηκε σε βρεττανικό αρχείο.
 
Ο θεατής βλέπει τα παλιά, θρυλικά φέρι μπόουτ, που κουβαλούσαν ακόμη και κοπάδια ζώων και τις οι γαλάζιες παραλίες χωρίς ίχνος εμπορικής εκμετάλλευσης ακόμη, τις οποίες ο αγγλόφωνος αφηγητής  χαρακτηρίζει “τροπικές”.
 
2
 
Παράλληλα καταγράφεται το αυθεντικό και ανόθευτο φυσικό τοπίο της Θάσου, τόσο στις παραλίες όσο και στη ζωή μέσα στα χωριά που ακολουθούν το γεωργοκτηνοτροφικό αναπτυξιακό πρότυπο του προηγούμενου αιώνα. 
 
3
 
Εξάλλου παρουσιάζονται οι πρώτες μεταποιητικές απόπειρες γύρω από τον ορυκτό πλούτο της νήσου καθώς και οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία τουριστικής υποδομής. Ένα εξαιρετικό φιλμ με πολύτιμες εικόνες για την εικόνα της Θάσου, όπως ελάχιστοι την έχουν ζήσει και τη θυμούνται, τόσο μακρινή αλλά και αθώα.
 
Δείτε το βίντεο: Greek Island - Thasos - 1965
 
Πηγή: KavalaPress.gr